Home

Nieuws

‘Lange juridische strijd GMO-terugvordering’

Procedures tegen de terugvordering van GMO door de Nederlandse uitvoerder PT zullen naar verwachting drie tot vier jaar duren.

Dat is de termijn waarop uiteindelijk duidelijk wordt of de sector de tientallen miljoenen euro’s aan reeds geïnvesteerde GMO-bijdrages moet terugbetalen. Dat staat in het jaarverslag van koepel voor afzetorganisaties DPA.

Momenteel lopen procedures bij het Productschap Tuinbouw van de afzonderlijke telersverenigingen. DPA-secretaris Ad Klaassen verwacht hierover binnen vijf tot zes weken een uitspraak over. Daarna volgen mogelijk nog beroepszaken bij het College voor beroep van bedrijfsleven. “Echter voordat de uitkomst hiervan uiteindelijk bekend is, is de tijd 3 à 4 jaar verder, is de inschatting.” DPA stelt dat ook andere wegen worden bewandeld om voor dit ‘politieke probleem’ een oplossing te vinden. Afgelopen week stelde de VVD nog vragen aan staatssecretaris Dijksma over de rol van de overheid in deze kwestie. De terugvordering van goedgekeurde subsidies kan tot het beeld leiden van een onbetrouwbare overheid, stelt VVD-er André Bosman, maar Dijksma kaatste de bal terug naar de sector door te stellen dat tuinders verantwoordelijk zijn voor de aanvraag van de juiste subsidie-onderdelen. Achter de schermen lopen nog wel gesprekken tussen de sector en het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.