Home

Nieuws

LEI: peulvruchten telen als ramp voordoet

Als in geval van noodsituaties door internationale rampen alle handel met het buitenland stilvalt, moet de Nederlandse groenteteelt deels haar teeltplan verleggen om de eigen bevolking te voeden.

Er zijn aanzienlijke verschuivingen in het teeltplan nodig, waaronder de teelt van peulvruchten. Daar zou dan een tekort aan bestaan. Dat heeft het LEI berekend om het Beleidsdraaiboek Crisisbeheersing Nationale Voedselvoorziening te actualiseren. Het is een rampenplan voor de voedselproductie in Nederland. Nederland produceert veel meer groente dan het zelf op kan, maar het LEI koppelde daarvoor de Nederlandse productie aan de voedingsvoorschriften en daarin nemen peulvruchten een prominente plaats in.

Het is bijna ondenkbaar wat zou gebeuren als de buitenlandse handel stilvalt. Nederland zou vooral veel problemen krijgen met de enorme veestapel. Veehouders zouden hun bedrijf moeten beëindigen omdat de dieren niet meer te voeren zijn, dat betekent massale ruimingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.