Home

Nieuws

Groenten spelen bijrol in Salmonella-aanpak

In alle 6822 onderzoeken die de NVWA op groenten heeft gedaan naar de ziekteverwekker Salmonella sinds 2003 is in 0,4 procent van de gevallen daadwerkelijk Salmonella aangetroffen.

Momenteel kijkt de NVWA wel extra naar importstromen van risicoproducten als kruiden uit Thailand en watermeloen uit Brazilië. Dat meldt minister Schippers van Volksgezondheid in een kamerbrief. Van alle 12.000 onderzoeken op voedingsmiddelen per jaar is gemiddeld 2 procent besmet met Salmonella. Gemiddeld zijn dat vaker producten van dierlijke oorsprong. Wild en gevogelte en eieren is in bijna 5 procent van de gevallen besmet, zo blijkt.

Salmonella is goed voor eenderde van de uitbraken van voedselinfecties en uitbraken, blijkt uit de kamerbrief. De Ehec-crisis heeft de inzet van de NVWA op dit onderwerp verhoogd. Door incidenten, zoals de Duitse EHEC crisis in 2011, is in heel Europa meer aandacht voor microbiolo-gische gevaren. Dit heeft tot gevolg gehad dat het aantal meldingen via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), dus ook die met Salmonella als oorzaak, is toegenomen. Het beheersen en afhandelen hiervan vraagt meer capaciteit dan voorheen.

Of registreer je om te kunnen reageren.