Home

Nieuws

Greenery ‘stortte’ meeste groente in Ehec-jaar

Telers van coöperatie Coforta kregen vorig jaar bijna 269.000 euro aan vergoeding voor interventie en niet-oogsten tijdens de Ehec-crisis.

Het gaat om het storten van product buiten de noodfondsperiode,  waarvoor Nederland 25,5 miljoen euro kreeg uit Brussel. Dat blijkt uit het overzicht van buitengewone marktondersteuning voor interventie en niet-oogsten dat het ministerie van EZ publiceerde.

Het is een fractie van de werkelijke schade die telers lijdden. De in totaal circa zes ton aan vergoeding voor interventie is ook veel kleiner dan die noodsteunuitkering van 25,5 miljoen euro.

The Greenery was in 2011 marktleider voor glasgroenten, wat de hoogte van de uitkering voor interventie en niet-oogsten verklaart. Op de tweede plaats staat volgens dat overzicht Van Nature dat voor haar interventievergoeding buiten de noodfonds-periode bijna een ton kreeg van de Europese Commissie. ZON-telers kregen 85.000 euro interventievergoeding, Komosa volgt met 21.000 euro. In dat lijstje mist FresQ. Het is onbekend waarom ze niet genoemd worden en of telers van deze steun gebruik maakten.

Naast telersverenigingen kreeg een aantal niet-aangesloten teeltbedrijven ook individuele steun. Eén bedrijf uit Maasland kreeg 50.000 euro. Nog twee andere bedrijven kregen in totaal enkele tientallen duizenden euro’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.