Home

Nieuws 1 reactie

FresQ uitzondering in ‘vrouwloze’ afzetstructuur

Van de topcoöperaties in de Nederlandse groenten en fruitsector heeft alleen FresQ één vrouw in haar bestuur.

Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse organisatie voor land- en tuinbouwcoöperaties NCR, dat aandringt op meer vrouwen op die posities. Zowel Coforta, als ZON, Van Nature, Fruitmasters, CNC of Horticoop scoren met nul vrouwelijke bestuurders of commissarissen nog onder het al lage gemiddelde voor land en tuinbouw. Gemiddeld zijn 5,7 procent van de bestuurders in een coöperatie vrouw tegen 4,4 procent onder commissarissen. In de praktijk komt dat er op neer dat lang niet alle coöperaties vrouwen op die posities hebben aangesteld.

Het bestuur en de raad van commissarissen moeten streven naar een gemengde samenstelling met betrekking tot geslacht en leeftijd, aldus de NCR-Code voor coöperatieve ondernemingen. "Deze code heeft een soft diversiteitscriterium", zo gaf NCR-directeur Ruud Galle aan. Er is veel discussie over een 'vrouwenquotum'. Voor grote NV’s en BV’s geldt er inmiddels een wettelijk quotum van tenminste 30%. Zoals ook de NCR-Code is deze wettelijke regeling niet bindend; dat wil zeggen hier geldt het 'pas toe of leg uit' -principe.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Geen wonder dat het in de sector zo'n chaos is, er is geen balans.

Of registreer je om te kunnen reageren.