Home

Nieuws

Diefstal EPS-bak blijft hoofdpijndossier

Het Euro Pool System (EPS) zag in 2012 het aantal bewegingen van kratten stijgen met 4,4 procent tot 686 miljoen, maar diefstal en fraude blijft een hoofdpijndossier voor EPS, meldt het fustpoolbedrijf van de sector.

“Samenwerking tussen ketenpartners blijft ook in de toekomst nodig om misbruik tegen te gaan”, stelt EPS. In het voorjaar van 2012 werden in korte tijd meerdere Nederlandse handelspartijen en veilingen getroffen door diefstal van EPS-kratten. Van Aarle in Schijndel verloor 8.000 kratten na een inbraak in mei. De ongemerkte kratten zijn in te leveren bij alle deelnemende afzetorganisaties in Frankrijk, Duitsland, België voor de statiegeldvergoeding van 3,86 euro per krat. Ook andere handelsbedrijven zijn rond die periode slachtoffer geworden van inbraak. “Bij één inbraak is door het naastgelegen bedrijf bewakingsbeelden gemaakt, waarbij busjes aan komen rijden en mensen gewoon gaan laden. De politie doet er echter niets aan”, laat Van Aarle in Schijndel weten. Het lijkt een opleving te zijn geweest. Al trof de politie van Noord-Holland eerder dit jaar een busje aan met veilingkratten, meldden regionale media.

In België werd in 2010 een criminele organisatie opgerold en veroordeeld. Eén man coördineerde de nachtelijke rooftochten en bood zijn medewerkers 150 euro per werknacht. Hij streek zelf de winsten op. Die bende had meer dan 250.000 bakken gestolen met een opbrengst van rond de miljoen euro. Dat is feitelijk diefstal van telers, omdat veilingen aandeelhouder zijn van het fustbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.