Home

Nieuws

Coforta Brussels subsidiekampioen

De Europese landbouwsteun aan Nederlandse bedrijven en organisaties daalt licht. Daar waar in 2011 nog 982 miljoen euro in Brussel werd opgehaald, was dat vorig jaar 7 miljoen euro minder. De grootste subsidie-ontvanger is Coforta met bijna 26 miljoen euro.

Vandaag maakte het ministerie van Economische Zaken net als in voorgaande jaren de verdeling van steun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) openbaar. In deze databank zijn de gegevens van alle bijna 40.000 ontvangers op te vragen, exclusief natuurlijke personen. De publicatie is een Europese verplichting en is bedoeld om de belastingbetaler inzicht te geven in de besteding van verreweg de grootste post op de begroting van Brussel.

Coöperatie Coforta mag zich de onbetwiste subsidiekampioen noemen. De telersvereniging incasseerde vorig jaar op basis van de regeling Gemeenschappelijke Marktordening groente en fruit zo’n 26 miljoen euro, 11 miljoen meer dan de nummer twee, coöperatie FresQ. Dit komt neer op een krappe 30.000 euro per lid. In de top 10 staan verder nog zeven producentenorganisaties uit de tuinbouw, evenals aardappelcoöperatie Avebe (10,3 miljoen euro) en de provincie Flevoland (2,3 miljoen euro).

De GMO-inkomsten van de telersverenigingen zullen in het volgende overzicht van de Dienst Regelingen vermoedelijk lager uitvallen. Zowel in Brussel als in Den Haag wordt kritischer gekeken naar de door GMO-erkende producentenorganisaties ingediende programma's en met name de manier waarop die worden uitgevoerd.

Jeroen Savelkouls en Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.