Home

Nieuws 1 reactie

Werkvergunning voor Kroaten

Werknemers uit het aspirant-EU-land Kroatië kunnen de komende jaren nog niet zomaar werken in Nederland.

Werknemers uit het land moeten, ook na toetreding tot de EU per 1 juli, een tewerkstellingsvergunning hebben om in Nederland te werken. De maximale termijn voor uitstel is zeven jaar. Dat hebben de bewindslieden vrijdag besloten in de ministerraad. Eerder had de Tweede Kamer al via een motie opgeroepen tot uitstel van het vrije verkeer met Kroatië. Het kabinet zal de Europese Commissie voor de zomer over het besluit informeren.
Het kabinet vindt het uitstel van belang vanwege de verslechterde situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Nederland verdraagt op dit moment niet nog meer goedkope krachten uit nieuwe Oost-Europese lidstaten. 'Nederland heeft in de afgelopen periode al moeite gehad om de toestroom uit andere 'nieuwe' lidstaten (zoals Polen, red.) op te vangen.' Per 1 januari volgend jaar verloopt het uitstel van vrij verkeer met Roemenië en Bulgarije. Naar verwachting zal de toestroom van Bulgaren en Roemenen dan toenemen.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Nederland heeft daar helemaal geen moeite mee gehad, het is nagenoeg moeiteloos gegaan, enkel gebrekkig overheidsoptreden met betrekking tot het regelen van de huisvesting en dan vooral gewoon duidelijkheid bieden is het enige wat niet helemaal goed is gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.