Home

Nieuws

Vrees voor fiasco exploitatie Venlo Greenpark

De ontwikkeling van het bedrijvenpark op het Floriade-terrein in Venlo komt maar niet van de grond. Daarmee dreigt na het miljoenentekort van de Floriade voor de regio Venlo opnieuw een financiële tegenvaller die in de miljoenen kan lopen.

In het gunstigste geval zou het tekort in 2024 uitkomen op 2,7 miljoen euro. Als het tegenzit kan het tekort echter oplopen tot 10,9 miljoen euro, maar zelfs in dat scenario geldt dat alle grond op het Floriade-terrein binnen tien jaar verkocht zou moeten zijn. Daarnaast zullen de grondeigenaren en de gemeenten Venlo, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Gennep als tegemoetkoming voor de benodigde extra investeringen nog circa 3,95 miljoen moeten bijdragen, meldt Dagblad de Limburger.

De teleurstellende verkoop is mede te danken aan onrealistische verwachtingen. Het oorspronkelijke doel was louter ‘kantoorachtige gebouwen’ te vestigen op het terrein. Uit marktonderzoek van DTZ Zadelhoff in opdracht van projectontwikkelaar MAB Development, bleek echter dat Venlo geen kantorenmarkt heeft en ook nooit zou krijgen. Tot op heden blijkt die conclusie terecht, want de belangstelling voor de kantoorruimten op het terrein is gering, zelfs nu de prijzen per vierkante meter fors zijn verlaagd.

Ondanks alles wil de regio Venlo het Greenpark ontwikkelen tot een campus van kennisintensieve bedrijven en instellingen. De dreigende verliezen lijken daarvoor geen belemmering te vormen, want de provincie Limburg lijkt bereid royaal bij te dragen aan de ontwikkeling van de campus.

Of registreer je om te kunnen reageren.