Home

Nieuws 1 reactielaatste update:4 mrt 2013

Triodos Bank: minder krediet bij boeren, afschrijvingen biomassacentrales

Triodos Bank had eind 2012 110 miljoen euro uitstaan bij boeren en tuinders, 6 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Het uitstaand krediet bij voedingswinkels en verwerkers groeide van 73 naar 77 miljoen euro. De snel groeiende op duurzaam ondernemerschap gerichte bank schreef 12 miljoen euro af op biomassacentrales.

De bank benadrukt graag meer uit te willen lenen aan agrarische bedrijven, maar het aantal omschakelaars is nog beperkt. Deze terughoudendheid is volgens een woordvoerder onnodig omdat de vraag de productie niet kan bijbenen, waardoor bijvoorbeeld veel biologische zuivel in Nederlandse winkels uit Denemarken komt.
De voedingskolom was goed voor 5,7 procent van het totale uitgeleende kapitaal.  Daarmee is het belang van de agri & foodsector relatief gedaald, want in andere sectoren lag de kredietgroei hoger. De bank stelt dat zowel ondernemers als bank voorzichtig zijn vanwege de financiële crisis. Triodos financiert vooral de biologische sector, die ondanks een laag consumentenvertrouwen de afzet nog ziet groeien.
Triodos Bank schreef in 2012 12 miljoen euro af op biomassacentrales. Een jaar eerder werden voorzieningen vanwege de malaise in de sector al opgevoerd tot 15,6 miljoen euro. Projecten lijden onder meer onder het feit dat de technologie van de centrales nog volop in ontwikkeling is, meldde ING eerder. Mogelijk pas als een duidelijk winnende technologie zich duidelijk aftekent, kan een schaalsprong gemaakt worden.
Triodos Bank als geheel groeide fors in 2012. Het volume aan Triodos Bank toevertrouwd spaargeld nam 23 procent toe en het eigen vermogen groeide met een kwart, vooral door de uitgifte van certificaten onder de eigen klanten.
In 2011 daalde het fondsvermogen van Triodos Groenfonds met 11,7 procent tot 492,5 miljoen euro, maar voor 2012 geeft Triodos geen cijfers. Vanuit het fonds wordt geïnvesteerd in biologische boerenbedrijven, natuurbeschermingsprojecten en duurzame energie. Eind 2010 is de fiscale regeling voor groen beleggen versoberd waardoor veel beleggers zijn vertrokken. De heffingskorting is in 2012 verder verlaagd.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Zoals ik het begrijp is het business model van de Triodos bank afhankelijk van een fiscale regeling voor groen beleggen. Dat is dus geen duurzaam model, de onbetrouwbaarheid van de overheid in dit soort zaken is inmiddels genoegzaam duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.