Doorgaan naar artikel

Supermarkten willen zwarte lijst telers

Supermarktkoepel CBL heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gevraagd gegevens van teeltbedrijven te publiceren die zich schuldig maken aan misstanden als uitbuiting van personeel.

Supermarkten willen deze telers uitsluiten van levering. Het ministerie voelt daar echter niet veel voor, zo bleek in een overleg tussen supermarkten en ministerie op 14 februari. Marc Jansen, directeur consumentenzaken en kwaliteit bij supermarktkoepel CBL wil zo’n zwarte lijst wel op de agenda houden in overleg met het ministerie.

Asscher’s gesprek met supermarktkoepel CBL volgde op harde uitlatingen van Asscher in december over de rol van supermarkten rondom arbeidskwesties. Asscher’s oproep om champignons niet bij Albert Heijn te kopen, zette veel kwaad bloed bij supermarkten. Janssen noemt het ‘een uitglijder van de minister’.

CBL kwam wel met het ministerie overeen samen met LTO een agenda op te stellen.  De partijen gaan onderzoeken waar – naast champignons – misstanden zich voordoen. Verder moet een discussie volgen over welke arbeidsvoorwaarden acceptabel zijn. Volgens Janssen moet het ministerie daarbij helder maken welke arbeidsconstructies zijn toegestaan, om verschillende interpretaties te voorkomen. Supermarkten en ministerie spraken verder af meer gegevens uit te wisselen, maar dat lijkt voorlopig niet te gaan om namen van beboete telers.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin