Home

Nieuws

‘Spinazie bron van ziektegolf Engeland’

De Britse gezondheidsdienst Health Protection Agency (HPA) denkt dat een darmparasiet in spinazie in totaal 300 mensen heeft ziek gemaakt.

Dat stelt de HPA na negen maanden onderzoek. De ziekte-uitbraken door de cryptosporidium-parasiet waren al in mei 2012. Uit gesprekken met de driehonderd zieke Britten leidt de HPA af dat spinazie in een gemixte salade de bron van de besmetting moet zijn geweest. Het is een statistische waarschijnlijkheid. Er is geen bewijs gevonden op het bedrijf of in de twee supermarkten die zijn onderzocht. In mediaberichten zijn twee namen van supermarktketens genoemd, maar zij distantiëren zich juist van de besmetting. De beide ketens en slaverwerker Florette noemen het bewijs voor de conclusie te dun om met de vinger te wijzen naar de slaverkoop.

Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komen voedselgerelateerde besmettingen met cryptosporidium niet zo vaak voor. Wel zijn verscheidene rapportages van infecties die zijn opgelopen via besmet appelsap, kipsalade, melk en voedsel bereid door een geïnfecteerd persoon. Besmet drinkwater is een meer voor de hand liggende besmettingsbron. Het is waarschijnlijk dat meer mensen ziek worden van deze parasiet, maar door de lange incubatietijd wordt meestal niet de link gelegd, aldus het RIVM.

Of registreer je om te kunnen reageren.