Home

Nieuws

'Soepeler regels moet APO stimuleren'

Voor associaties van producentenorgansiaties (APO), of unies van producentenorganisaties (UPO) worden de financiële regels versoepeld. Dat kan een stimulans zijn voor die samenwerkingsvorm.

Dat blijkt uit het onderhandelingsresultaat van de EU-landbouwministers. Volgens Guy Lambrechts, beleidsverantwoordelijke bij het Vlaamse ministerie van Landbouw, zijn de regels voor samenwerkende producentenorganisaties nu star. De associatie of unie mag - als het aan de ministers - ligt straks een gezamenlijk actiefonds maken. Nu wordt nog verlangd dat individuele producentenorganisaties bij gemeenschappelijke acties allemaal voldoende inzetten uit hun eigen actiefondsen. Met zo'n gezamenlijk actiefonds wordt het stelsel flexibeler en kan bijvoorbeeld één telersvereniging besluiten 15 procent van het fonds in te zetten voor milieu en de partner een andere (hoger) percentage.

Die starre opstelling rondom associaties of unies ontstond in 2007 bij invoering van nieuw beleid. Lambrechts: "Dat heeft het nut van de APO eigenlijk ondergraven, er was daardoor weinig stimulans om een APO te maken."

Alvorens de regels worden toegepast, moeten de ministers eerst overeenstemming krijgen met de Europese Commissie en het parlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.