Home

Nieuws

Parlement wil sterke positie teler en vangnet

Het Europese Parlement heeft woensdag ingestemd met voorstellen van haar landbouwcommissie om de positie van telersverenigingen te versterken en een financieel vangnet in te stellen in geval van marktcrises als Ehec.

Dat zou voor 100 procent door de Europese Unie moeten worden gefinancierd. Woensdag stemde het parlement in met de voorstellen voor groenten en fruit van haar landbouwcommissie, maar dat wil niet zeggen dat dit ook wordt ingevoerd. Eerst moet het parlement nog onderhandelen met de raad van ministers en die willen niet zover gaan. Bovendien loopt een hervormingstraject voor GMO waarvoor ook het bedrijfsleven is geconsulteerd.

Van het parlement mogen branche-organisaties als Dutch Produce Association (DPA) straks vergaande marktafspraken maken bij een crisis als Ehec. Plannen van het parlement geven branche- en producentenorganisaties veel meer mogelijkheden zelf in te grijpen als de vraag wegvalt door onrust onder consumenten, zo blijkt uit de stukken. Ook kunnen telersverenigingen voor marktingrepen meer geld krijgen. Dat is wel onder voorwaarde dat interventieproduct naar charitatieve instellingen gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.