Home

Nieuws 1 reactie

NVAF waarschuwt voor heffingen na PT

De Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) waarschuwt voor nieuwe 'verstikkende' regels en heffingen als het Productschap Tuinbouw verdwenen is.

De NVAF heeft zich altijd fel tegen het collectieve instrument PT gekeerd en vreest dat bestuurders en organisaties als LTO via een omweg nieuwe regels en heffingen zal opleggen, zoals het plantgezondheidsfonds. “Wij roepen de Tweede Kamer op om dit te helpen voorkomen”, schrijft voorzitter Jos de Boer in een persbericht. “Zittende bestuurders laten zich niet snel werkloos maken en verzinnen allerlei mogelijkheden om nog lang in ´het zadel´ te blijven om hun macht over bedrijven uit te oefenen. In april bijvoorbeeld gaat Loek Hermans met minister Kamp praten over een methode van verplicht collectief geld ophalen voor collectief onderzoek.” Ook een plantgezondheidsfonds kan door de verplichte deelname niet rekenen op de sympathie van de NVAF. Telers zouden zelf risico’s moeten verzekeren, vindt de organisatie.

De NVAF heeft verder moeite met de term ‘freeriders’ die wordt gebruikt voor niet aangesloten bedrijven. Volgens tuinbouwvoorman Loek Hermans kunnen ook deze bedrijven via ‘algemeen verbindend verklaring’ heffingen worden opgelegd.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Aha, het is dus gewoon toevallig dat de principes van de NVAF ertoe leiden dat men niet hoeft te betalen, maar wel kan profiteren van bereikte resultaten. ;)

    Het is wat mij betreft wel een terechte opmerking dat zittende bestuurders blijkbaar wel erg graag blijven zitten en daarvoor van alles uit de kast halen. Het gaat me te ver om hier bij voorbaat al op tegen te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.