Home

Nieuws 1 reactie

‘Israëlisch product uit bezet gebied labelen’

Minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken gaat voorstellen doen voor labeling van Israëlisch product, waaronder groente en fruit.

Zo moet duidelijk worden of dat product uit bezet gebied komt. Het vloeit voort uit Europese afspraken uit mei 2012; Duitsland en Engeland voeren dat labelbeleid al. Premier Rutte zei vrijdag na het kabinetsberaad de ophef niet te begrijpen die daarover is ontstaan in Israël. 'Het is Europees beleid". Nu profiteren deze producten juist van handelsvoordelen tussen Israël en de EU. Volgens Rutte staan er geen sancties op het labelbeleid. "Maar het is gewoon goed als consumenten weten waar het product vandaan komt." Hij noemde het geen sanctie tegen Israël.

In 2012 wees het internationale rapport Trading away peace al op dit probleem. Volgens de opdrachtgevende organsaties, waaronder de Nederlandse ICCO en Cordaid, gaat tweederde van de teelt in bezet gebied naar de EU. Israëlische handelspartijen met vestiging in Nederland worden eveneens genoemd, zoals Agrexco en Arava Export Growers, in de winter een belangrijke leverancier van ondermeer paprika. In het voorwoord van dat onderzoek zei oud-minister Hans van den Broek dat deze handelsstromen vredesgesprekken schaden. Hij pleitte al voor een duidelijker onderscheid van product uit Israël of uit bezet gebied, om zo bouwactiviteiten in bezet gebied te ontmoedigen.

In Noorwegen hebben importeurs van groenten en fruit Bama en Coop al een verdrag getekend geen product uit bezet gebied te importeren. In Engeland zeggen winkelketens daar op toe te zien. Het Britse Co-op verbrak relaties met handelspartijen die werken met product uit bezet gebied, waaronder ook destijds Agrexco.

Eén reactie

  • F.H. Mostert

    Moet labelen van groente vrede gaan brengen?
    Vreemd dat Rutte de gevoeligheid van de Joden voor het 'een apart labeltje opkrijgen' niet begrijpt. Dat hij grijnzend kan zeggen 'dass ist befehl aus Brussel'. Met welk doel? Dat het met de Westbank uiteindelijk net zo gaat als met de Gazastrook? In Israel zelf wonen circa 20% Palestijnen/Arabieren. En hoeveel Joden wonen er nog in Gaza? Daar woont niet één Jood meer. Die is Judenrein 'opgeleverd'. Willen we dat met labelen van groente in de Westbank ook bereiken? Bereik je vrede niet pas, als je dat allebei wil en rond de tafel gaat zitten? Zijn we dan niet knettergek door dit als derde partij te denken af te dwingen door een ander stikkertje op een paprika te eisen?

    P.s. De Arava waar al die Paprika gekweekt wordt is gewoon niet 'bediscusseerd' grondgebied van Israel!

Of registreer je om te kunnen reageren.