Home

Nieuws

Handelssaldo groente en fruit herstelt niet

De uitvoerwaarde groente en fruit steeg in 2012 met ruim 400 miljoen euro, maar de invoerwaarde steeg ook in dat tempo.

Dit betekent dat evenveel werd verdiend met de internationale handel in groente en fruit als in 2011, het Ehec-jaar. Het handelsaldo (export minus import) bleef namelijk gelijk aan 2011 op 4,25 miljard euro. In 2010 lag dat saldo nog op ruim vijf miljard euro voor groenten en fruit. Dat was het jaar waarin voor Nederlands glasproduct relatief goede prijzen werd betaald.

De agrarische export van Nederland groeide in 2012 met ruim 5 procent, een hoger tempo dan die voor groente en fruit (drie procent). Volgens op CBS gepubliceerde cijfers van het CBS  bedroeg de export van de agrosector 78,3  miljard euro, dat is 3,9 miljard meer dan in het voorgaande jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.