Home

Nieuws

Goedkoper lenen met financieel keurmerk

Rating, vooral bekend als financieel gezondheidskeurmerk bij banken, kan ook teeltbedrijven helpen om makkelijker of goedkoper financiering of krediet te krijgen van hun banken, lease-verstrekkers, plantenkwekers en andere toeleveranciers.

Het begrip ‘rating’ is bekend uit nieuws over de banken-sector. Door de economische crisis verloren verscheidene banken bijvoorbeeld hun AAA-status. Door dit lagere vertrouwen lopen ze grote kans dat ze tegen hogere rentes moeten lenen.

Ook in het bedrijfsleven en MKB begint rating sterker toegepast te worden om de kredietwaardigheid van ondernemers te beoordelen en om hun financiële gezondheid een waardering te geven. Banken laten de rente-tarieven die ze rekenen vaker afhangen van zulke ratings, die gebaseerd zijn op algemene kengetallen van bedrijven. Bij een hoog kredietrisico kan dan bijvoorbeeld 7 tot 8 procent rente gevraagd worden, terwijl dat bij een laag risico tot bijvoorbeeld slechts 4 tot 4,5 procent beperkt kan blijven. Een gunstige rating/bedrijfsbeoordeling kan dus van invloed zijn op de financieringslasten.

Ook andere toeleveranciers, zoals plantenkwekers en leasemaatschappijen tonen interesse in ratings die een indicatie geven van de betrouwbaarheid van hun klanten.

Beïnvloeding

Het bedrijfsresultaat heeft de meeste invloed op de rating. Er zijn verschillende mogelijkheden om enige invloed uit te oefenen op het waarde-oordeel, al is nooit zeker op welke criteria een geldverstrekker beoordeelt. Een simpele manier om een positieve verandering te bewerkstelligen, kan bijvoorbeeld al zijn om een familie-lening om te zetten van een korte naar een langlopende lening. Ook buitengewone en incidentele lasten specifiek rubriceren in de winst- en verliesrekening heeft een positief effect. Verder valt te denken aan herwaardering van eventuele effecten en aandelen die in waarde gestegen zijn, herwaardering van vaste activa en voorraden bij aanwezigheid van stille reserve, en het hanteren van een strak debiteurenbeleid. Een negatieve reactie geeft bijvoorbeeld de vorming van voorzieningen , zoals vorming van pensioen in eigen beheer.

Op een bijeenkomst van LTO Groeiservice gaf Alfa Accountants en Adviseurs aan dat zij een pilot start voor een simpele rating-check (URA Solvency Check), waarmee ondernemers een extra handvat in handen krijgen om een iets gunstiger rente voor hun lening te kunnen realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.