Home

Nieuws

Geen pensioenplicht zelfstandigen

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken wil zelfstandigen niet wettelijk verplichten om deel te nemen aan een pensioenregeling. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer.

 

Het kabinet wel wel een rol gaan spelen bij het opzetten van een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zzp'ers. Er komt een werkgroep waarin overheid en zelfstandigenorganisaties samen initiatieven tot de vorming van zo’n regeling ondersteunen en zo een grotere kans van slagen geven.

Het kabinet gaat onderzoeken of en onder welke voorwaarden de pensioenopbouw van zzp'ers kan worden behouden op het moment dat zij een beroep moeten doen op de bijstand. In de praktijk moeten zzp'ers daar nu eerst hun gespaarde pensioenvermogen voor gebruiken, voordat ze recht hebben op bijstand.

Zelfstandigen zijn zelf verantwoordelijk voor hun pensioen. Uit onderzoek blijkt dat dit er soms toe leidt dat zzp'ers er na pensionering op achteruit gaan, omdat ze vaak andere prioriteiten stellen. Zo gaan investeringen in het bedrijf vaak voor boven de pensioenopbouw. De helft van de zzp'ers kan rekenen op een pensioen van 70 procent of meer van hun bruto jaarinkomen, een kwart heeft na pensionering 50 tot 70 procent van het bruto jaarinkomen, een kwart minder dan 50 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.