Home

Nieuws

'Freeriders toch laten meebetalen'

De tuinbouw heeft volgende maand samen met andere werkgevers een gesprek met minister Kamp van Economische Zaken over de mogelijkheid om toch alle ondernemers te laten meebetalen aan beleid dat voor de hele sector van belang is.

Dat zei voorzitter Loek Hermans van Greenport Holland vanmorgen op de voorjaarsconferentie van zijn organisatie. Hermans heeft dit gesprek in april met minister Kamp, Kees ’t Hart van Topsector Agri&Food, Albert Jan Maat van LTO Nederland en Rob van Leen van de Topsector Life Sciences.

“We willen met Kamp praten over zaken die volgens ons te belangrijk zijn om ons freeriders op te kunnen veroorloven.”Te denken valt aan ketenborging met het oog op voedselschandalen, maar ook alles dat te maken heeft met het laten doen van fundamenteel en toegepast onderzoek. Het gat dat ontstaat door het wegvallen van de productschappen moeten we dichten.

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn volgens Hermans bij de lobby betrokken. In een reactie zegt Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht dat het niet de bedoeling is dat er alsnog een PBO nieuwe stijl in de benen komt. “Het zou gaan om het algemeen verbindend verklaren van bepaalde zaken, vergelijkbaar met de afspraken die werkgevers en werknemers maken in cao's en die voor alle bedrijven gelden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.