Home

Nieuws

Europese Commissie laakt Russische handelsbelemmeringen

Rusland werpt ondanks de toetreding tot de WTO in augustus 2012 nog steeds non tarifaire belemmeringen op bij de import van producten uit de EU. Dat stelt de Europese Commissie in het jaarlijkse rapport Trade & Investment Barriers, dat met name het beleid van de VS, Brazilië, Rusland, India en China onder de loep neemt.

De vijf landen zijn samen goed voor 40 procent van de exporten vanuit de EU en 41 procent van de buitenlandse investeringen. Het rapport, dat ook zeer kritisch is over India, noemt de Russische 'onoorbare sanitaire en fytosanitaire' maatregelen (in jargon SPS) die bedoelt zijn om haar eigen markt te beschermen. De Commissie spreekt van de 'systematische reflex' van Moskou bij één incident alle import stil te leggen.

"Progressie op het gebied van SPS was verwacht op basis van de Russische WTO-toetreding. Maar nieuwe barrières zijn opgeworpen terwijl sommige restricties nog altijd daar zijn." Specifiek noemen de rapporteurs het Russische importverbod op varkens vanuit de EU. Volgens Rusland zijn bij leveringen onregelmatigheden aangetroffen bij gezondheidscertificaten.
Gericht op de toekomst is de EU bezorgd over het vormen van een douane-unie door Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. De landen willen nieuwe technische importregels invoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.