Doorgaan naar artikel

EZ: in winkel ook telersprijs groente melden

Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt of het mogelijk is voor verse groente ook de telersprijs bij de winkelprijs te vermelden.

Praktijkvoorbeelden in Frankrijk en Verenigd Koninkrijk worden daarvoor bekeken door het landbouweconomisch instituut LEI. Dat meldde staatssecretaris Dijksma in een recent kamerdebat over voeding en voedingsprijzen. “Wij onderzoeken dat en de Kamer krijgt die informatie. Uiteraard wordt daar ook een reactie bijgevoegd waaruit blijkt wat dat betekent voor ons. De proef die nu in Frankrijk wordt gedaan, vinden wij interessant. Overigens is dit slechts voor een beperkt aantal producten mogelijk, zoals eieren en verse groenten.”

Dijksma antwoordde hier na vragen over transparantie in de keten. Een Europese prijsmonitor kan die transparantie beperkt geven, denkt Dijksma. Zeker voor verwerkte producten als gesneden groente of kant- en klaarmaaltijden is het ondoenlijk om marges van verschillende schakels in de keten weer te geven, stelt Dijksma. Bovendien ziet Dijksma een probleem in het verschaffen van commercieel gevoelige prijsinformatie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin