Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:26 mrt 2013

EZ: in winkel ook telersprijs groente melden

Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt of het mogelijk is voor verse groente ook de telersprijs bij de winkelprijs te vermelden.

Praktijkvoorbeelden in Frankrijk en Verenigd Koninkrijk worden daarvoor bekeken door het landbouweconomisch instituut LEI. Dat meldde staatssecretaris Dijksma in een recent kamerdebat over voeding en voedingsprijzen. “Wij onderzoeken dat en de Kamer krijgt die informatie. Uiteraard wordt daar ook een reactie bijgevoegd waaruit blijkt wat dat betekent voor ons. De proef die nu in Frankrijk wordt gedaan, vinden wij interessant. Overigens is dit slechts voor een beperkt aantal producten mogelijk, zoals eieren en verse groenten.”

Dijksma antwoordde hier na vragen over transparantie in de keten. Een Europese prijsmonitor kan die transparantie beperkt geven, denkt Dijksma. Zeker voor verwerkte producten als gesneden groente of kant- en klaarmaaltijden is het ondoenlijk om marges van verschillende schakels in de keten weer te geven, stelt Dijksma. Bovendien ziet Dijksma een probleem in het verschaffen van commercieel gevoelige prijsinformatie.

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Vreemd, wat wil EZ hier mee bereiken? Probeer eerst maar eens te checken of de informatie die op het etiket staat correct is ipv nog meer info toevoegen waar niemand iets aan heeft.

 • M Verheul

  Zeker geen tuinder, Verschuren?

 • L. Looye

  Ach zo lang men geen paard van rund kan onderscheiden...zal t wel los lopen. Volgens mij wordt er geen tuinder gedwongen om te verkopen tegen een te lage prijs

 • Joost Stallen

  Zeker geen tuinder, Leo?

 • P Verschuren

  Denk je dan dat er wat verandert als je de telersprijs noteert? Ten eerste wat is de telersprijs, dat wordt al appels met peren en ten tweede, wie zal het een worst zijn? Nu staat er al een bordje Spaanse broccoli midden in de zomer, hoe ga je nou toch checken of zoiets volatiels als de telersprijs klopt? Het is al mogelijk gebleken om paardenvlees voor rundvlees te verkopen. Wanneer dit wordt doorgevoerd is het puur een papieren maatregel. Zinloze geldverkwisting wat mij betreft.

 • L. Looye

  @Stallenj Idd geen tuinder, wellicht een objectieve blik :-))). Het leven is niet simpel Retailers zijn niet altijd de boeven en telers niet altijd de zielige leveranciers.Feit blijft dat inmenging van EZ geen succes zal zijn..zie GMO, zie Subsidie unsw...

 • Joost Stallen

  U heeft het over boeven en zielig. Is dat aan de orde dan?
  Volgens u wordt geen teler gedwongen te verkopen onder kostprijs. Kom eens onder die steen vandaan, en loop een dagje mee in de praktijk: proberen we telers te vinden die nooit gedwongen worden tegen een te lage prijs te verkopen. Maak ik er meteen een reportage van. Boterhammetjes meenemen. Tel: 0610213716, J. Stallen, redacteur Groenten & Fruit

 • P Verschuren

  Wat Joost bedoelt te zeggen Leo, is dat je als teler met regelmaat de keuze hebt om voor een te lage prijs te verkopen of anders je product weg te gooien. Het gaat om een niet of nauwelijks houdbaar product.

 • L. Looye

  @ Beide..Ons vader leerde ons, beter het schuim van de handel dan het zweet van de arbeid. Producenten hoeven niet te produceren...Oh ja vader en moeder waren ook teler.

 • P.M.M. Zwinkels

  laten we als proef de RADIJS nou eens als voorbeeld nemen.
  90 % van deze producenten zijn geen lid van een organisatie en beleveren de handel op de prijs, waarvoor ze hun RADIJS aanbieden. Wie zijn prijs is nu maatgevend om te vermelden in het schap? De enige manier, waarop je hierover zou kunnen communiceren, zou zijn als alle telers van radijs zich zouden verenigen in 1 organisatie, waaruit men met trots haar prijs wel zou willen vermelden, maar of we er dan nog wat aan zouden hebben is n tweede.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.