Home

Nieuws laatste update:19 feb 2013

‘Tomatendeal VS raakt teelt Mexico’

De nieuwe hogere Amerikaanse referentieprijzen voor tomatenimport uit Mexico zal schade toebrengen aan de Mexicaanse teelt.

Dat vrezen vertegenwoordigers van de teelt en handel, stelt het Amerikaanse vakblad The Packer.  Robert Bennen, directeur van Ta-De Distributing uit Nogales, denkt dat het lastig wordt nog veel tomaten uit te voeren naar de VS. Het nieuwe referentieprijsniveau ligt niet meer onder het gemiddelde prijsniveau voor de mexicaanse teelt, dat zal de Mexicaanse teelt op een achterstand zetten.

Bennen verwacht dat een deel van de Mexicaanse teelt de deur zal kunnen sluiten. Mexicaanse handelaren hopen dat de overheid opnieuw gaat onderhandelen met de Mexicanen, maar er lijkt weinig hoop op een nieuw akkoord.

Om aan de toenemende druk op de handel te ontkomen poogt de Mexicaanse koepel Amhpac haar export naar Europa te verhogen. Op dit moment is die export van groente naar Nederland niet groot. In totaal is de invoer van verse groente uit Midden- en Zuid-Amerika jaarlijks niet groter dan 70 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.