Home

Nieuws

Milieuclubs: inzage residu-eisen supers

Foodwatch en Milieudefensie willen inzage in de extra residu-eisen die supermarkten opleggen aan telers van groente en fruit. Daarover hebben de organisaties achter de residucampagne ‘Weet wat je eet’ een brief gestuurd aan alle supermarkten in Nederland.

Volgens Foodwatch is meer inzicht nodig in de extra eisen, maar ook in de sanctiemaatregelen die supermarkten hebben voor telers die toch die norm overschrijden. “We hoorden van een supermarktketen dat er een gesprek volgt met een teler bij een overschrijding. Dat lijkt ons niet voldoende. We willen weten hoe er gehandhaaft wordt.” Bij Milieudefensie is een iets andere lezing van de brief. “Het gaat ons er vooral om de extra eisen vast te stellen. We hebben die al geïnventariseerd, maar willen ze actueel krijgen. We moeten er zeker van zijn dat ze niet omlaag gaan. We zijn blij met de extra eisen van supermarkten, omdat we vinden dat de wettelijke regelgeving te zwak is. De wet houdt te weinig rekening met stapeling van middelen en met nieuwe wetenschappelijke inzichten.”

Eerder deze maand brachten beide organisaties de gifmeter 2013 uit. Jumbo staat op de eerste plaats met het schoonste groente en fruit in de schappen. Volgens Milieudefensie een opvallende plek, omdat Jumbo dit jaar voor het eerst in dit klassement is opgenomen. Lidl en Plus staan op nummer 2 en 3 van de schoonste supers. Coop presteerde in 2011- van de acht grote supers – het slechtste, met net daarboven Albert Heijn (6) en Aldi (7).

De gifmeter deed dit jaar weinig stof opwaaien. Met Albert Heijn is wel discussie ontstaan, maar dat heeft geleid tot een uitnodiging voor een gesprek, aldus Foodwatch. Bloemkool is de schoonste groente. Bij circa 96 procent van de metingen werden geen resten van middelen aangetroffen, blijkt uit de gifmeter.

Of registreer je om te kunnen reageren.