Home

Nieuws 1 reactie

Derde NMa-zaak 'groente' draait om uien

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft zeven uientelers beboet wegens verboden kartelafspraken. De bedrijven probeerden de prijs van uien op te drijven, meldde de NMa maandag. De bedrijven krijgen samen ruim 4 miljoen euro aan boetes opgelegd.

De NMa stelde bij de bekendmaking van de boetes in de paprikazaak in juni al dat het – naast paprika en zilveruitjes - nog een zaak onderzocht in de groentenhandel. Dat lijkt deze uienzaak te zijn.

De uienhandelaren maakten in 2009 afspraken over de vernietiging van delen van reeds ingezaaide akkers. Zo verkleinden ze het aanbod, waardoor de prijs voor uien omhoog ging. Het gaat onder meer om bedrijven in de Zeeuwse plaatsen Kruiningen op Zuid-Beveland en Yerseke.

,,Om het eens te worden over die vernietiging van plantuien en om er zeker van te zijn dat de karteldeelnemers zich aan de afspraken hielden, werd concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld'', aldus de NMa.

Van de totale omzet van de betrokken bedrijven wordt 60 procent behaald binnen de Europese Unie. De hoogte van de boete is op deze Europese omzet gebaseerd.

Eerstejaars plantuien worden gebruikt als pootmateriaal voor tweedejaars plantuien, die voor consumptie geschikt zijn. De zeven ondernemingen zijn samen goed voor 80 procent van het aanbod van eerstejaars plantuien in Nederland.

ANP/Jeroen Verheul

Eén reactie

  • P Verschuren

    Gezien de honderden tonnen uien die de afgelopen jaren onverkoopbaar op het land zijn teruggebracht lijkt het veronderstelde kartel niet erg bedreigend voor de consumentenprijzen. Eerlijk gezegd versterken genoemde zaken niet het beeld van een rechtstaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.