Home

Nieuws

Claim EU na Italiaanse fruitfraude

Italië moet bijna 18 miljoen euro aan Europese steun terugstorten nadat fraude is aangetoond in de verwerking van citrus.

De Europese Commissie maakte bekend in totaal 414 miljoen euro terug te vorderen van de lidstaten vanwege onterecht ontvangen EU-steun. Dat gaat vooral om onterecht ontvangen areaalsteun en draait niet zozeer om groenten en fruit. De zaak in Italië is de belangrijkste voor groente en fruit. Polen moet zes ton terug betalen vanwege gebrekkig toezicht op de groenten en fruitsector, oordeelde de Europese Commissie. Nederland blijft buiten schot. De EU heeft 6 ton teruggevorderd, maar dat is toe te schrijven aan algemene boekhoudkundige verschillen.

Nederland vecht bij het Hof van Justititie in Luxemburg  een naheffing van meer dan 24 miljoen euro aan die de Europese Commissie in 2010 oplegde. Nederland vindt de regels voor GMO te complex en pleit bij de komende hervorming voor een heldere regelgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.