Home

Nieuws 2 reacties

Brussel wil macht supermarkten aan banden leggen

Boeren en tuinders worden uitgekleed door de supermarkten, ook in Nederland, zegt een Brussels adviescomité in een vlijmscherp rapport. De Nederlandse boerenvoorman Albert Jan Maat is onthutst. ‘Zelfs ik wist niet dat het zó erg was.’ Hij roept de politiek op tot actie: ‘Ik ga hier de boer mee op.‘

Het verschijnsel is voor Maat niet nieuw, de cijfers die het Europese Economisch en Sociaal Comité op tafel legt wel. Liefst 84 procent van de boeren en tuinders die leveren aan supermarkten was in 2009 het slachtoffer van contractbreuk. Meer dan driekwart kon bepaalde leveranties vergeten als ze hun afnemende supermarkt ongerechtvaardigde voordelen weigerden. Daarnaast had 63 procent te maken met prijskortingen, zoals AH in Nederland wilde, zonder dat daar een duidelijke commerciële reden voor was, en werd 60 procent gedwongen tot betalingen zonder dat daar iets tegenover stond.

 

Onthutsend
‘Onthutsend’, vindt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in het AD. ‘Dat het zo erg is, was zelfs mij onbekend. Iedere supermarkt die dit leest, moet het schaamrood naar de kaken stijgen. Het bewijst dat de politiek de concurrentiewetgeving moet aanpassen. Die gaat ervan uit dat als je de supermarkten hun gang maar laat gaan, de consument de laagste prijs betaalt. Het tegendeel is waar.’ In het rapport beschrijft de Slowaak Igor Sarmir hoe in zowat alle Europese landen een beperkt aantal grote superketens de touwtjes in handen heeft. Soms zijn het er twee of drie, soms (Nederland) vijf of zes, maar altijd domineren ze samen de markt. Sarmir wil dat ook boeren de kans krijgen zich te organiseren, zonder dat ze door een concurrentiewaakhond worden teruggefloten.

 

Gedragscode
Albert Heijn en belangenorganisatie CBL herkennen zich niet in het rapport. ‘We weten dat boeren en tuinders altijd klagen, en niet altijd terecht. Wij werken in Nederland en Brussel aan een gedragscode, maar de overkoepelende boerenorganisatie Copa blokkeert dat,’ aldus CBL-directeur Marc Jansen. Volgens hem wordt de retail zwartgemaakt door de levensmiddelenindustrie.

Tijs Hallema (Distrifood)

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Ga in je reactie nou eens in op de feiten Marc, ipv met generaliserende demagogie te komen. Ze liegen er immers niet om.

  • Ies Bos

    Eindelijk een europeese medestander in onze strijd tegen het grootwinkelbedrijf,nog wel een Slowaak ook.Hopelijk krijgt hij veel steun van uit de rest van het parlement om de waakhonden(NMA) aan banden te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.