Home

Nieuws

Veevoer uit onverkochte groente en fruit

Het Amerikaanse recylingbedrijf Viridiun verzamelt per week 175 vrachtwagens vol met onverkochte groente en fruit van supermarkten in de Amerikaanse staat Atlanta.

De lading wordt voor een aantal veebedrijven in verschillende staten vermalen tot een brij en gevoerd aan vee. Daarvoor is geen verwerkingsinstallatie gebouwd. De groente en fruit wordt op het veebedrijf zelf verwerkt tot de brij en kan gemixt worden met andere ingrediënten. Volgens berichten in het Amerikaanse vakblad The Packer is het veevoer ook enige tijd te bewaren en dus relatief ongevoelig voor rot.

Supermarkten hebben dervingspercentages voor vers van 3 tot 10 procent. Daar is in Nederland ook steeds meer aandacht voor. Afgelopen zomer sloten het ministerie van EZ en bedrijfsleven een duurzaamheidsalliantie om ondermeer de productie en afzet van groente en fruit duurzamer te maken. De verspilling moet met 20 procent omlaag. Groente en fruit met een afwijkende vorm moet afgezet kunnen worden in het reguliere kanaal en overbodige partijen groente en fruit moeten vaker bij voedselbanken worden afgezet. Wel bestaat de vrees dat supermarkten de risico's op leveranciers afschuift door ze te dwingen onverkochte partijen weer terug te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.