Home

Nieuws laatste update:27 dec 2013

Uw kerstcadeau: Het Beste van Groenten&Fruit

De beste artikelen uit Groenten&Fruit van het afgelopen jaar gebundeld in één digitale uitgave. Het is een presentje van Groenten&Fruit aan haar (potentiële) lezers.

In 'Het Beste van Groenten&Fruit' treft u de beste interviews, artikelen, achtergrondverhalen en hoofdartikelen van het afgelopen jaar aan.

2013 betekent letterlijk en figuurlijk zwaar weer voor de tuinbouw. Het voorjaar is ronduit koud en somber. De natuur – en daarmee de teelt – loopt 2 tot 3 weken achter op normaal. Een mooie zomer kan dit allemaal niet meer rechtzetten.

Uitzondering is de fruitteelt. De oogst in het najaar is uitstekend, juist dankzij deze mooie zomer. Wat de telers vooral beklijft is het afzetseizoen 2012/13. De oogst van 2012 was weliswaar mager, maar zoals vrijwel altijd gaat dit gepaard met goede prijzen. De meeste fruittelers kijken dan ook tevreden terug op 2013.

Hoe anders is het dit jaar in de glastuinbouw. Na een serie moeizame jaren vallen daar nu rake klappen. 2013 is vooral voor de tomatentelers ronduit rampzalig. Tegelijkertijd worstelt de grootste financier van de tuinbouw, Rabobank, met zijn imago.

Tijd om in geforceerd tempo de bakens te verzetten? In het verleden was dat vaak het geval. Ook in 2013 is het rumoerig. FresQ gaat na elf jaren van onophoudelijke groei in geld en areaal ten onder aan het eigen succes. Twee nieuwe coöperaties moeten die erfenis  gaan beheren. ZON reorganiseert. En ook The Greenery wisselt van topman en kondigt een reorganisatie aan.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken steekt de sector in haar Beleidsbrief tuinbouw een hart onder de riem.  "Ik heb veel vertrouwen in de sector en ben ervan overtuigd dat ze ook nu en in de toekomst, net als in het verleden, in staat zal zijn de noodzakelijke vernieuwingen door te voeren en ook op langere termijn wereldspeler kan en zal blijven." Dat moet ook, want de tuinbouw is een topsector met een exportwaarde van bijna 20 miljard euro.

Volgens de staatssecretaris ligt die toekomst in verdergaande internationalisering en verduurzaming van de teelt. Dat laatste is vooral van belang om de license-to-produce in eigen land te behouden. De consument, de retail en maatschappelijke organisaties stellen steeds hogere eisen aan producten. De sector richt zich in haar ogen ook nog te veel op bulk. De afzet in de groenteteelt is te gefragmenteerd en op Europa gericht, terwijl groeiende markten juist daarbuiten zijn te vinden zijn.

Er ligt dus een opdracht voor de tuinbouw. Komt daarmee 2013 niet alleen als een rampjaar voor glastuinbouw in de boeken, maar ook een jaar van omslag? De tijd zal het leren.

Voor deze speciale uitgave van Groenten&Fruit selecteren we een reeks goede interviews en mooie reportages voor u. Het beste wat wij u in 2013 boden.

» Bekijk hier Het Beste van Groenten&Fruit

Of registreer je om te kunnen reageren.