Home

Nieuws laatste update:10 dec 2013

Rutte: hulp aan groenteteelt Gaza succes

De export van groente, fruit en kruiden door Palestijnse boeren in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever is 'booming' door Nederlandse hulp.

Dat zei premier Markt Rutte bij de opening van het samenwerkingsforum tussen de Palestijnse Gebieden en Nederland, een onderdeel van de handelsmissie die plaatsvindt momenteel.

Nederland ondersteunt het project 'high value crops'. Daarin werken Palestijnse boeren in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever met Nederlandse steun aan het vergroten van de landbouwproductie en aan de certificering die nodig is om aan internationale markteisen te voldoen. Volgens Rutte liggen er nog kansen.  "In de Jordaanvallei liggen nog volop kansen op meer succes, bijvoorbeeld in de productie van dadels, verse kruiden en groenten voor de buurlanden en de rest van de wereld." Het Nederlandse programma loopt nog tot 2015.

In het juist gestarte exportseizoen verwachten de telers in Gaza dat meer dan 3.370 ton groente, kruiden en aardbeien wordt uitgevoerd en 2,5 miljoen bloemen. Nederland ondersteunt de teelt al sinds 2006 en helpt telers om te voldoen aan certificering.

Bij de handelsmissie bleek dat Israël niet ingenomen is met alle Nederlandse hulp aan de Palestijnen. Nederland heeft miljoenen gestoken in twee containerscanners om de Palestijnse handel te bevorderen. Daardoor moeten de Palestijnen sneller en meer kunnen exporteren, terwijl het ook de veiligheid van Israël bevordert. Rutte wilde de scanner bij Kerem Shalom bij de grens met Gaza feestelijk openen. Israël liet daarop weten dat export vanuit Gaza niet zal worden toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.