Home

Nieuws

PT geeft uitleg over afwijzingen GMO

Het Productschap Tuinbouw (PT) heeft een verklaring uitgegeven voor het afwijzen van de GMO-erkenning van de nieuwe coöperaties Door en Harvest House.

Die twee aanvragen (het PT benoemt de partijen niet) zijn de afgelopen maanden beoordeeld en afgewezen. Reden voor de afwijzing is dat er onvoldoende is aangetoond dat de betreffende producentenorganisaties voldoen aan alle erkenningscriteria, stelt het PT. "Het gaat daarbij met name om de vereiste concentratie van de afzet en de vereiste aansturing van producentenorganisatie op die afzet."

Een toelichting kon het PT niet geven. Wel stelt het PT dat de vereiste 'concentratie van de afzet' gaat over de coöperatie zelf, niet over het uiteenvallen van FresQ. De afzetorganisaties worden zeer strikt doorgelicht op het punt 'concentratie van de afzet'. Alle producten van alle leden moeten door de afzetorganisatie worden afgezet, los van de telers. Dat wordt bedoeld met 'de aansturing van de afzetorganisatie'.

Harvest House en Door laten weten nog geen brief te hebben ontvangen met de beschikking en tot die tijd dus niet te zullen reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.