Home

Nieuws

'Nieuw risico' groente perchloraat blijft spelen

België heeft via het Europese meldingssysteem RASFF gemeld dat verse spinazie is afgezet naar Nederland met daarin te hoge waarde perchloraat.

Dit jaar pas is deze stof (een industrieel zout) in de belangstelling komen te staan nadat in Duitsland vondsten werden gedaan in groente (trostomaat en pompoen) uit Spanje. Het is waarschijnlijk afkomstig van bepaalde mestsoorten, waaronder het traditionele chilisalpeter, maar België heeft al laten weten dat het moeite heeft aan de limieten van de Europese Unie te voldoen, doordat de stof ook aanwezig is als vervuiling van metaalfabrieken of andere industrie of sporen van munitie.

In de Belgische spinazie zat 4,0 milligram perchloraat per kilo spinazie, waar 1,0 milligram is toegestaan. Eerder dit jaar werd besloten geen hogere limietwaardes toe te staan en voor perchloraat een meldplicht op te leggen. Het is de derde melding van perchloraat dit jaar. Er volgt nog meer onderzoek naar de mogelijke risico's van het middel op de volksgezondheid. Die lijken niet acuut, maar er zijn wel effecten bij chronische blootstelling, zo lijkt uit bestaand onderzoek.

Chili heeft al laten weten dat grondstoffen voor de meststof chilisalpeter worden bewerkt zodat lagere gehalte perchloraat voor zullen komen. Wel stelt de Europese voedselautoriteit EFSA dat de teelt met mest- en irrigatiemaatregelen zoveel mogelijk de besmetting moet voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.