Home

Nieuws 1 reactie

Nederland massaal tegen Roemenen en Bulgaren

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wil dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher eenzijdig de tewerkstellingsvergunningen voor Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten handhaaft. Uit een enquête blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlanders het daarmee eens is.

Uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de SP blijkt dat van 1.800 ondervraagden vindt zeker 80 procent dat Roemenen en Bulgaren niet vrij naar ons land mogen komen voor werk. Onder de PVV-kiezers ligt dat aantal zelfs op 100 procent, bij de VVD op 91 procent, SP 82 procent en PvdA en CDA 75 procent. En zelfs van de Europa-gezinde D66-stemmers vindt 53 procent dat we niet zomaar de grens open moeten zetten voor Roemeense en Bulgaarse werknemers.

De oproep van de SP om maatregelen te nemen voor 1 januari 2014, als in de hele EU de binnengrenzen voor Roemenen en Bulgaren open gaan, is niet toevallig. Vandaag en morgen bespreekt Asscher de begroting van zijn ministerie met de Tweede Kamer. Op 9 december zal hij met zijn Europese collega's over de kwestie spreken.

Xenofoob

Eerder dit najaar sprak Asscher met de Roemeense minister van Arbeid Mariana Câmpeanu. Zij noemde Nederland een 'xenofoob land' in tegenstelling tot het gidsland dat het ooit dacht te zijn. Volgens de Roemeense minister hoeft Nederland helemaal geen 'dijkdoorbraak' te vrezen. Roemenen vinden Nederland namelijk helemaal niet interessant en gaan veel liever naar cultureel meer verwante landen als Italië en Spanje.

Een deel van de Nederlandse tuinders is heel blij met het openen van de grenzen. In West-Brabant werkten aardbeientelers al jarenlang met vaste teams van medewerkers uit deze landen, totdat kabinet Rutte I door het aanscherpen van criteria voor tewerkstellingsvergunningen daar een einde aan maakte.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Het zou toch erg vreemd zijn als een Brabander niet welkom was om te werken in Utrecht of iemand uit de gemeente Oosterhout niet in Breda. Waarom dan deze uitslag, we hebben toch 1 Europese arbeidsmarkt...

Of registreer je om te kunnen reageren.