Home

Nieuws

Kerstvraag helpt niet alle groentenprijzen omhoog

De handel in groente en fruit is tevreden over de verkopen rond Kerstmis en spreekt over 'dubbele volumes'. Bij telers is het maar net wie je het vraagt.

Aardbeien-, tomaten- en witloftelers kunnen tevreden terugkijken; voor ondermeer spruiten- en slateler bleek Kerstmis niet een bonus op te leveren.

Want voor spruiten bleef de vraag uit het Verenigd Koninkrijk goeddeels weg dit jaar. Daardoor kreeg de spruitenprijs in de aanloop naar Kerstmis geen impuls. Voor de klok bij ZON werd voor A-spruiten maandag 50 cent betaald; het lijkt echter geen reëel beeld voor de rest van de spruitenhandel. Een redelijk vlakke prijs van rond de dertig cent is eerder het beeld geweest voor deze sortering, stelt een teler.

Witlof daarentegen heeft in 5 dagen twee keer een piek beleeft, stelt veiling BelOrta. Dat de prijs daartussen weer wegzakte geeft wel aan hoe grimmig de prijsvorming was. Veiling REO noemt prijzen vrijdag van €1,20 per kilo.

Ook voor de aardbeienafzet bleek Kerstmis heilzaam. Prijzen op veilingen schommelden tot rond de drie euro in België en Nederland.

Handelsbedrijf Vroegop-Windig zegt in volume rond het weekend het dubbele te hebben geleverd en ingekocht. Gezien de gebroken week door kerst is zondag ook gewoon gewerkt. Dat leidde tot een mooi gespreide aanvoer. Opvallend was de vraag naar rode kool en cranberry's, typische wildproducten, stelt het bedrijf.

De volumes lagen voor verschillende producten ook duidelijk hoger. Bij spruiten lijkt het volume 50 procent hoger te hebben gelegen, is de inschatting van een teler. BelOrta signaleert dat sommige klanten tot wel drie keer zoveel witlof bestelden, met een piek op vrijdag en maandag. De dag voor kerst is lauw gebleken.

De kersthandel is voor afzetorganisaties en telers lastig te plannen. Elk jaar valt de handel anders uit doordat de aanloop verschillend is. Dat leidt tot schommelingen in vraag waarop lastig in te spelen is, stellen partijen.  Voor handel is dat anders: "We hebben eigen telers waarbij we al rekening houden met de extra volumevraag. Op de vrije markt is daarnaast genoeg bij te kopen", stelt Vroegop-Windig.

Of registreer je om te kunnen reageren.