Home

Nieuws 2 reacties

Herkomst ESBL-bacterie op groente onduidelijk

Ongeveer 5,1 procent van de gesneden groente- en fruitpaketten in Nederland bevatte in 2012 de mogelijk ziekmakende ESBL-bacterie.

Dat is 79 procent bij vers pluimveevlees. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van het RIVM en een advies van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA.

De afgelopen jaren hebben ESBL's veel in de belangstelling gestaan omdat ziekteverwekkers die deze enzymen aanmaken resistent zijn tegen een groot aantal antibiotica. Gedacht werd dat de ESBL-bacterie zijn oorsprong vindt in de veehouderij door overmatig gebruik van antibiotica, maar dat is niet aangetoond. De stammen op groenten en vlees zijn duidelijk verschillend op DNA niveau, maar het is goed mogelijk dat die verschillen veroorzaakt worden door de verschillende ondergrond waarop die bacteriën leven. De oorspronkelijke resistentie kan dan nog altijd in de landbouwsector hebben plaatsgevonden.

Gezonde mensen hebben geen last van ESBL, maar de risico's spelen in ondermeer ziekenhuizen.  Toch is de vrees voor mogelijke besmettingen groot. Het advies van de gezondheidsraad van 2011 noemt ESBL's als één van de voornaamste in de landbouw ontstane risico's voor de volksgezonheid.

Nederland is het eerste land in de EU dat rapporteert over ESBL's. Die plicht wordt mogelijk EU-breed ingevoerd.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Vlees wordt lijkt mij verhit voor consumptie waarbij de bacterien worden gedood, maar bij groentepakketten is dit lang niet altijd het geval. Is het gevaar hierdoor groter?

  • A. Albert

    Gebruik Freebac-Clearoxyl maar eens bij het verwerken van de groenten. Bacterien maken geen kans. Dit product is bovendien Food-grade !

Of registreer je om te kunnen reageren.