Home

Nieuws

Grondhonger maakt agrarisch land schaars

De vraag naar agrarisch land door melkveehouders en akkerbouwers leidt tot stijgende prijzen en schaarste. Dat constateert het LEI.

Directeur Laan van Staalduinen van het LEI spreekt van grondhonger, die door een aantal factoren wordt bevorderd. "Boeren en tuinders anticiperen op het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid waarin per 1 januari 2015 de toeslagen grondgebonden per hectare zullen worden toegekend (ook aan tuinders). Bovendien hebben melkveehouders ook grond nodig in het kader van het onlangs vastgestelde nieuwe Nederlandse mestbeleid. Daarnaast hebben akkerbouwers vanwege de goede financiële resultaten van de afgelopen jaren ruimte om te investeren in uitbreiding.

Akkerbouw- en opengrondstuinbouw-specialist van het LEI Bert Smit ziet die grondhonger nu al leiden tot hogere prijzen. "Op bijeenkomsten van boeren gaat nu al rond dat er in de Noordoostpolder en de Hoekse Waard geen grond meer is te krijgen. Land gaat daar van de hand voor prijzen van 90 of 100 duizend euro per hectare." De gemiddelde prijs voor onbebouwd agrarisch land lag tot voor kort tussen 60 en 70 duizend euro per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.