Home

Nieuws

Britten kopen weer minder groente

De aankoop van verse groente daalde vorig jaar opnieuw, meldt het plattelandsministerie Defra in het Family Food rapport.

In 2005 kocht de Brit nog gemiddeld 1,156 kilo per persoon per week, vorig jaar was dat nog maar 1,086 kilo. Bij fruit is het beeld hetzelfde. Dat beeld is niet alleen zichtbaar bij groente, maar ook bij aardappelen, onbewerkt vlees en volle melk. Al met al besteedden ze vorig jaar een goede 3 procent minder aan eten en drinken binnenshuis en bijna 6 procent buitenshuis dan drie jaar eerder.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 6.000 huishoudens. Die geven gemiddeld 34,60 euro per persoon per week uit aan eten en drinken en nog eens 14,30 euro per persoon per week in de horeca. Lagere inkomens zijn daarbij een aanzienlijk groter deel van hun besteedbaar inkomen kwijt aan het dagelijks op tafel zetten van eten dan mensen die meer verdienen.

terwijl ook aardappelen minder in het karretje gaan met een daling van 21 procent in de laatste tien jaar.

Verder wordt ook steeds minder volle melk gedronken, terwijl de verkopen van halfvolle en magere melk op peil blijven. De afzet aan onbewerkt vlees – zogenaamd karkasvlees – lag vorig jaar bijna 8 procent lager dan drie jaar eerder. Zelfs gehakt, voorheen een sterke groeier, moest in die periode 11 procent inleveren. Daarnaast drinken de Britten zowel thuis als in de pub, ondanks de beeldvorming, gestaag minder alcohol.

Of registreer je om te kunnen reageren.