Home

Nieuws

Alleen uitvoer tomaat groeit in export top 5

Van de top 5 van de grootste exportproducten voor groente en fruit groeit dit jaar (tot oktober) alleen de export van tomaat met 4 procent.

Voor komkommer (-2 procent), paprika (-12 procent), peren (-44) en appels (-30 procent) liep de export dit jaar dus terug. In totaal liep de export terug met 6 procent. Dat stelt ING in het rapport Visie op sectoren.

Door de stijgende uitvoer en productie van tomaat was de prijsontwikkeling van tomaat negatief. Ook in de detailhandel was dat zichtbaar, stelt ING. Door het overaanbod is de prijs gekelderd, vooral die van trostomaten.

Door aanpassingen in de areaalkeuze zijn groentekwekers in staat in te spelen op wijzigingen in de afzetverwachtingen van de diverse producten. De risico's nemen ook toe, stelt ING. Daarbij wijst de bank ook op de toenemende consolidatie bij de retail.

Of registreer je om te kunnen reageren.