Home

Nieuws

549 Nederlandse telers leveren in België

Vlaamse producentenorganisaties voor groente en fruit hebben opgeteld 549 Nederlandse toeleveranciers en leden.

Dat stelt het ministerie van landbouw in Vlaanderen in het rapport Coöperaties en producentenorganisaties. Daar staat tegenover dat 100 Belgische telers lid zijn in Nederland. De jongste telling van het aantal buitenlandse leden dateert uit 2011.

Naast 549 Nederlanders, zijn 343 Fransen lid in Vlaanderen en 43 Duitsers. Daarmee is het Vlaamse spel van producentenorganisaties steeds internationaler geworden. Ook de samenwerking met Nederlandse en Fransen telersorganisaties intensiveert. Vlaamse Unies van Producentenorganisaties als EFC en Inco kennen Nederlandse leden als Fruitmasters en Zundert.

Ook bij verwerkte groente zijn transnationale samenwerkingen ontstaan als Vegras waarin telers uit verschillende landen samen opereren, waaronder uit Nederland.

In het rapport analyseert het Vlaamse ministerie de ervaring met producentenorganisaties in groente en fruit. Behalve de Nederlandse vervlechting, is Nederland ook een bedreiging voor Belgische producentenorganisaties. Nederlandse concurrentie wordt sterk gevoeld in België, blijkt uit deze publicatie, naast de inkoopmacht van supermarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.