Home

Nieuws laatste update:5 nov 2013

ZON ontwikkelt verschillende verdienmodellen

ZON fruit & vegetables laat groepen telers eigen verdienmodellen creëren binnen de coöperatie. Het is onderdeel van verdere telersdifferentiatie die optreedt.

Dat stelt voorzitter Ton Reijnders van ZON. "Onze ondernemers zijn niet allemaal gelijk en hebben verschillende wensen. Daar worstelen we al jaren mee."
Volgens directeur Gerjo Scheringa zijn daarvoor verschillende modellen mogelijk. "We willen met respect voor de coöperatie groepen kunnen belonen voor wat ze extra doen. Bij blauwe bessentak Vitazon is dat uitbetaalprijs plus dividend. En zo zijn we nog een aantal concrete modellen aan het uitwerken." Beiden stellen dat in een interview in het coöperatieblad Coöperatie van de Nederlandse Coöperatieve Raad voor de land- en tuinbouw.
Die verschillende modellen mogen elkaar niet remmen. Scheringa: "Er zijn leden die gewoon – aanbodgestuurd – in de klok geloven. Die willen de hoogste prijs van de dag. Als coöperatie moeten we daar zo efficiënt mogelijk aan voldoen. Maar er zijn er ook die vraaggericht extra toegevoegde waarde willen creëren of vooral kiezen voor een extra fee of een stabiele uitbetaalprijs. En ook die leden willen we aan ons binden. Dat zijn verschillende rollen waar we goed in moeten presteren."

Of registreer je om te kunnen reageren.