Home

Nieuws 1 reactielaatste update:21 nov 2013

Wetsvoorstel legale wietteelt in de maak

D66 komt met een wetsvoorstel voor de regulering van de wietteelt in Nederland. Ze doet dat nadat onlangs bekend werd dat de meerderheid van burgemeesters in de grotere steden voorstander zijn van het toestaan van de teelt van cannabis.

Voor verkoop en gebruik van wiet geldt in Nederland een officieel gedoogbeleid. Maar de productie van de grondstof is strafbaar. De burgemeesters van 26 van de 38 grootste gemeenten in Nederland zijn er voor om dat gat in het gedoogbeleid te dichten. D66-kamerlid Magda Berndsen gaat nu een initiatiefwetsvoorstel schrijven dat de wietteelt reguleert.

Nu is het nog zo dat elke vorm van commerciële teelt van nederwiet illegaal is. Dat betekent dat de teelt nu per definitie in handen is van criminele organisaties, waartegen met veel inzet van politie en justitie moet  worden opgetreden. Niet zelden levert de teelt van hennep in woonwijken bovendien (brand)gevaarlijke situaties op.

Het aantal illegale kwekerijen loopt volgens schattingen van de overheid in de tienduizenden. De jaarlijkse omzet die criminele organisaties maken met de productie van die hennepkwekerijen wordt door D66 geschat tussen de 1 en 6 miljard euro. De verkoopwaarde van Nederwiet is ongeveer 9 euro per gram. Uitgaande van schattingen van een totale productie van 1 miljoen kilo zou dat op een totale omzet van 9 miljard neerkomen.

Eerder experiment

Tien jaar geleden liep een experiment met de legale teelt van cannabis voor medicinale doeleinden spaak. Oorzaak daarvan was onder meer onenigheid over de prijs die de Naaldwijkse teler van de overheid kreeg en de prijs die vervolgens de gebruiker moest betalen. Die lag boven de prijs in de koffieshop, waardoor de legale wiet 'doordraaide'.

Poll
Wat vindt u, moet de Nederlands tuinbouw zich verre houden van wietteelt, ook al wordt dit gedoogd? Laat het ons weten door te stemmen in de poll op de homepage.

Eén reactie

  • P.M.M. Zwinkels

    Nederlandse tuinbouw gaat voor GEZONDHEID, dus vul de rest zelf maar in!
    Imagoschade is straks niet te overzien!

Of registreer je om te kunnen reageren.