Home

Nieuws laatste update:13 nov 2013

Spaanse onderzoekers vinden biologisch fungicide

Een groep plantenziektenkundigen van de universiteit van Alicante heeft een nieuw schimmelbestrijdingsmiddel ontwikkeld en gepatenteerd op basis van de actieve stof chitosan, een polysacharide die garnalen en andere geleedpotigen hun harde 'schubben' geeft.

De biologische fungicide bestrijdt schadelijke schimmels in planten maar kan ook als medicijn gebruikt worden. Chitosan wordt uit chitine vervaardigd en remt een groot aantal schimmels in hun groei. Uit het onderzoek blijkt dat de biologische fungicide wel de schadelijke plantenschimmels bestrijdt, maar dat goedaardige schimmels (ook die al in de biologische bestrijding worden gebruikt) resistent zijn voor de actieve stof, schrijft Hortoinfo.
De onderzoeksgroep onder leiding van Luis Vicente López Llorca maakte deel uit van een groot Europees project waarin de eigenschappen van chitosan werden onderzocht om een alternatief te vinden voor de giftige chemische nematiciden. De fungicidewerking werd bij toeval ontdekt.
Of het middel ook op de markt komt, is nog de vraag. Het ontbreekt de onderzoekers nog aan voldoende financieringsmogelijkheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.