Home

Nieuws

Rijk Zwaan aan kop van vernieuwde Hillenraad100

Rijk Zwaan is op nummer 1 terecht gekomen van de geheel vernieuwde Hillenraad100, de lijst van meest toonaangevende Nederlandse bedrijven in het tuinbouwcluster.

Met vijf jaar achtereen groei van het marktaandeel, een omzetgroei van 10 procent in 2012 en een ongekend hoge investering in research en ontwikkeling van structureel 25 procent van de omzet, is de Westlandse veredelaar van groentezaden ook volgens de nieuwe criteria van de Hillenraad100 niet van het erepodium te stoten. Na Rijk Zwaan kwam Enza Zaden op de tweede plaats, Koppert Biological Systems op de derde, sierteeltbedrijf Royal Lemkes op 4 en INCOTEC  Group op 5.

De elfde editie van de lijst is door adviesbureau Hillenraad uit Poeldijk aangevat om eens flink het stof van de criteria te kloppen. De drie kerncriteria te weten marktpositie, organisatiekenmerken en financiële resultaten zijn op zowel kwantiteit en kwaliteit beoordeeld. Een mix van in totaal 21 beoordelingspunten zoals innovaties, strategische focus, duurzaamheid, reputatie, transparantie en betrokkenheid naar klanten, medewerkers en maatschappij zorgde voor een lijst waarin geen referentie meer is gegeven aan de lijst van vorig jaar. Wel wilde de jury onder voorzitterschap van oud-minister Willem Vermeend extra aandacht geven aan de hoogste nieuwe binnenkomer op 14 het Westlandse handelsbedrijf in exotische groente Nature's Pride.

500+

Ook nieuw is dat voor de hele grote spelers die voorheen de top 5 domineerden een aparte lijst is gemaakt, de Hillenaard 500+, met een omzet van meer dan 500 miljoen euro. Die lijst wordt aangevoerd door Dutch Flower Group, met op 2 Total Produce, op Flora Holland, op 4 Univeg en op plaats 5 The Greenery.

Of registreer je om te kunnen reageren.