Home

Nieuws

Oorzaak ‘naar het licht groeien’ ontrafeld

Blauw licht blijkt de oorzaak van het naar het licht groeien van kiemplantjes. Onder invloed van dat licht verandert een kiemplant de organisatie van bepaalde kleine structuren in plantencellen (microtubuli) waardoor de groeirichting verandert.

Onderzoekers van Carnegie Institution op Stanford University en Wageningen University deden hun ontdekking doordat ze bij eerder microscopische onderzoek zagen dat cellen in de stengels van kiemplantjes reageerden op het blauwe licht dat in de microscoop gebruikt werd. De onderzoekers vonden nu hoe dat licht er voor zorgt dat er in de cellen kleine structuren, de microtubuli, haaks gaan groeien op hun normale groeirichting. Daardoor verandert ook de groeirichting van de plantjes en groeien ze naar het licht, dat broodnodig is voor fotosynthese. 

Het eiwit katanine blijkt verantwoordelijk voor die verandering van groeirichting van de microtubuli. Katanine kan microtubuli doormidden knippen. De doormidden geknipte microtubuli groeien beide in de nieuwe richting en i edere keer dat nieuwe microtubuli andere microtubuli kruisen die in de oorspronkelijke richting liggen, kan katanine de nieuwe microtubuli doorknippen. Daardoor ontstaan er steeds nieuwe vertakkingen. Op die manier ontwikkelen zich binnenin de cellen in een paar minuten tijd een soort ‘bomen’ van microtubuli die allemaal haaks liggen op de oude richting.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Of registreer je om te kunnen reageren.