Home

Nieuws

Mislukte fusie Plantenziektenkundige Dienst in NVWA

De fusie in 2007 van de Voedsel- en Warenautoriteit, de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst is mislukt.

De fusie van drie diensten tot de NVWA zou jaarlijks tientallen miljoenen moeten besparen, maar dat is bij lange na niet gehaald. Ook is de nieuwe organisatie te log.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport 'Toezicht bij de Nederlandse Voedsel? en Warenautoriteit na de fusie', zo meldt de NOS. In totaal zou het budget voor de NVWA 35 procent lager moeten liggen dan in 2007. Volgens de Rekenkamer is het "onwaarschijnlijk dat deze bezuiniging wordt gehaald".

Verder stelt de Rekenkamer dat nauwelijks aandacht is besteed aan de mogelijke nadelen van een fusie. Er werd bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de nieuwe organisatie te log zou kunnen zijn.

Dat de fusie niet tot een besparing heeft geleid, is volgens de Rekenkamer een belangrijke conclusie, omdat het kabinet nog steeds inzet op het bereiken van besparingen door fusies. Zo werd recent de Autoriteit Consument en Markt, ACM, opgericht. De Rekenkamer raadt nu aan om eerst degelijk onderzoek te doen naar de voordelen en nadelen van een fusie.

Of registreer je om te kunnen reageren.