Home

Nieuws

Groentecoöperaties hoger in landelijke ranglijst

Zes Nederlandse coöperaties hebben in de landelijke agribusiness coöperatielijst van de Nederlandse Coöperatieve Raad (NCR) een hogere plek bereikt.

In de topvijf komt echter nog altijd geen groentecoöperatie voor. De nummer één FrieslandCampina heeft met 10,3 miljard euro een zeven keer zo grote omzet als Coforta.
Coforta steeg wel, ondanks een 13 procent lagere omzet, één plek naar de zesde plaats, maar dat komt door het ontbreken van de jaarcijfers van vleesgigant Vion. Op zeven staat nog FresQ met 849 miljoen euro (een omzetstijging van 92 procent), maar in 2013 verdwijnt deze partij weer van de lijst door de overstap van telers naar twee nieuwe coöperaties. De grootste (Harvest House) kan met ruim 500 miljoen euro omzet overigens nog makkelijk in de toptien mee.
Zowel ZON (11), Best of Four (14), Van Nature (16) en Zaltbommel (39) stegen één of meerdere plekken. Best of Four boekte bijna 40 miljoen euro meer omzet door de overstap van Bataviatelers dat jaar.
Overigens is de omzet enigszins vertekenend. Als de ledenomzet gekozen zou worden, viel de topveertig mogelijk heel anders uit. Bij Coforta is bijvoorbeeld een belangrijk deel van de omzet gemaakt in importgroente en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.