Home

Nieuws laatste update:15 nov 2013

D66: wetgeving tegen inkopersmacht

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil ingrijpen in de marktmacht als blijkt dat de gedragscode voor eerlijke handelspraktijken niet werkt.

Dat zei hij gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. "Als de gedragscode niet werkt,  mag de Tweede Kamer alles uit de kast halen om stevige wetgeving te maken om misbruik van marktmacht tegen te gaan", zegt Verhoeven.
Tijdens de hoorzitting blijkt veel scepsis over de Europese gedragscode, die moet voorkomen dat afnemers of leveranciers misbruik maken van hun marktpositie. Paprikatelers Wim van der Lans heeft er weinig vertrouwen in dat de situatie beter wordt. "Supermarkten spelen leveranciers gewoon tegen elkaar uit", aldus van der Lans tijdens de hoorzitting.

Marc Jansen van supermarktorganisatie CBL is juist positief over de gedragscode. "Alle Nederlandse supermarkten hebben de intentieverklaring getekend", zegt hij. Hij wijst erop dat onderhandelen vanuit kracht door de supermarkten goed is voor de consument. Die krijgt een kwalitatief hoogwaardig product voor een goede prijs. "Vergeet niet dat er ook vanuit de producenten naar de supermarkt toe snoeihard wordt onderhandeld", aldus Jansen.

Kamerleden zijn kritisch op CBL en over de acties van Plus en Albert Heijn om eenzijdig de prijzen te verlagen en de lange betalingstermijnen. "Het hoort bij het onderhandelen", zegt Jansen. Een verbod op verkoop onder de kostprijs, zoals een van de Kamerleden voorstelt, ziet CBL niet zitten.
Henk Raaijmakers van LTO wil de gedragscode in ieder geval een kans geven. "Hij moet zodanig worden dat hij ook voor de kleine leveranciers uit de agrosector bruikbaar wordt."
Murk Boerstra van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie merkt dat door alle aandacht voor marktmacht en eerlijke handel een kentering  gaande is. " Bedrijven gaan er in ieder geval over nadenken. Dat was in het verleden niet zo."

Of registreer je om te kunnen reageren.