Home

Nieuws 2 reacties

'Binnen tien jaar groentetekort'

Binnen nu en tien jaar zal de vraag naar groente en fruit het aanbod overstijgen. Supers bereiden zich daar nu al op voor door tuinders meer aan zich te binden.

Dat zegt Jan Willem Grievink, retaildeskundige en commissaris bij Fruitmasters. Hij sprak vorige week op de conferentie Reshaping trade in fresh foods bij Nyenrode University. "Als de vraag naar vers voedsel in Azië op gang komt, dan zal de huidige situatie van te veel product op een volumemarkt omslaan."

Grievink ziet de open volumemarkt, die nu nog goed is voor de helft van de afzet van groente en fruit, krimpen naar een derde van de markt. Belangrijker worden gesloten ketens van telers en retailers, zowel voor bulkproducten als voor nicheproducten.

Het model zoals Albert Heijn dat al tientallen jaren hanteert, toont volgens Grievink aan dat gesloten ketens sowieso meer loyaliteit met zich meebrengt dan de open markt. De supermarkten sorteren voor op het aankomende tekort aan grondstoffen door te proberen zich van elkaar te onderscheiden. Ook al lijkt de strategie van alle supers voor telers nu nog steeds hetzelfde, namelijk zo goedkoop mogelijk inkopen, supers willen zich meer van elkaar onderscheiden. Dat zal zich ontwikkelen tot een strijd om de beste producten en de beste telers.

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Heeft deze meneer het dan over verse groente? Van een overschot van 30 tot 50% naar een tekort binnen 10 jaar door export naar Azie? Het lijkt mij slechts voor een beperkt aantal producten mogelijk deze over zo'n afstand rendabel te transporteren met behoudt van kwaliteit. Hoop doet leven zullen we maar zeggen.

 • c verberne

  Toch een rare combinatie. Hier lees je dat er een dreigend tekort wordt verwacht aan groenten. Tegelijk zie je onderweg groentebedrijven de laatste jaren en tot op de dag van vandaag omvallen.
  De hier aangedragen oplossing is een nog meer gesloten keten tussen telers en grootwinkelbedrijf. In het verleden in 1995 moest er op verzoek van/aandringen van handel en grootwinkelbedrijven een eind gemaakt worden aan groentenverkoop via de veilingklok. Het is inderdaad zover gekomen en de resultaten daarvan ondervinden de groentebedrijven al jaren en nog dagelijks aan den lijve...dat wil zeggen die bedrijven die nog overeind staan.
  Nu wordt wederom een oplossing aangedragen die tegemoet komt aan de wens van de grootwinkelbedrijven. Prima idee... maar ook voor de teeltbedrijven???
  Is het nóg niet duidelijk dat als we als producenten niet van onze eigen kracht uitgaan we steeds meer gedirigeerd worden? Dan maakt het niet uit of je 2 ha groot bent, 20 ha of wellicht 200 ha.
  Duidelijk is dat het zo niet verder kan... de oplossing is echter zeker niet makkelijk maar wel een enorme uitdaging. De groenteteelt onder glas in Nederland maar ook daarbuiten staat op het spel.

Of registreer je om te kunnen reageren.