Home

Nieuws

Wout Dekker: 'gouden driehoek uit balans'

"De gouden driehoek van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen raakt uit balans." President-commissaris Wout Dekker van de Rabobank maakt zich daar zorgen over.

Dat zei hij woensdagmiddag op het Westland Event in Honselersdijk. Hij richtte zich direct tot koning Willem Alexander, die het jaarlijks ondernemersevenement van de gemeente Westland bijwoonde. "Doordat de overheidsinvesteringen in kennis en innovatie onder druk staan, raakt de gouden driehoek, die de basis is van het Nederlands topsectorenbeleid, uit balans."

Ook blijft Dekker zich zorgen maken over het feit dat Nederland sinds Rutte I geen ministerie van Landbouw meer heeft. "Nergens in de wereld is dat vertoond." Het toont volgens de voorzitter van de raad van commissarissen van de Rabobank aan dat de primaire sector al te vaak wordt vergeten in de discussies over duurzaamheid en voedselzekerheid. "We staan voor de uitdaging dat we om in 2050 9 miljard mensen moeten voeden we de productie moeten verdubbelen terwijl we de input van van hulpmiddelen met de helft terugbrengen. Daarbij komt dat elke twintig jaar het aantal boeren en tuinders halveert. Nederland kan de wereld laten zien dat dat kan. Maar we moeten dat fantastische verhaal niet alleen in eigen kring vertellen."

Koning Willem Alexander vertrouwde Dekker bij het verlaten van de zaal toe dat hij zijn verhaal vooral 'een opbeurend verhaal' vond.

Of registreer je om te kunnen reageren.