Doorgaan naar artikel

Super mag derving niet op leverancier afschuiven

Supermarkten mogen niet kunstmatig de verspillingscijfers verlagen door bepalingen in hun inkoopcontracten.

Die bieden soms de mogelijkheid onverkochte waar terug te sturen, of om bestellingen op het laatste moment af te zeggen. Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks wil hier speciale aandacht voor in verspillingsmaatregelen.



Supermarkten moeten, als het aan Klaver ligt, worden verplicht bekend te maken hoeveel voedsel zij weggooien. Die cijfers moeten supermarkten publiceren, wat de druk verhoogt om meer te doen aan derving. Klaver denkt dat supermarkten meer inzicht krijgen en bewuster worden van hun inkoopgedrag en verspilling als ze moeten aangeven hoeveel en welk voedsel ze weggooien. Ook biedt het consumenten de mogelijkheid om supermarkten te kunnen beoordelen.



Klaver deed dat voorstel vorige week in een initiatiefwet. Uit die wettekst blijkt dat Klaver oog heeft voor het mogelijk afwentelen van het probleem van derving op leveranciers. Volgens het Kamerlid is het hoog tijd dat er actie wordt ondernomen om de verspilling van voedsel terug te dringen. Zijn wetsvoorstel kan een eerste stap zijn, denkt hij. ‘Bijna 1 miljard mensen op de wereld lijden honger, maar tegelijkertijd gooien we een derde van al ons eten weg.’

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin